Introduktion
Pour over-kaffe har for alvor vundet indpas i specialkaffeverdenen, og filtermetoden får nu mere opmærksomhed – især med den tredje kaffebølge, der har taget fart i lande som Japan. Simpelt sagt, så er pour over bare en filterkaffe. Dog bruges den til at betegne en kop kaffe der er brygget meget nøje med omhu og efter en specifik opskrift. Det er en simpel og effektiv bryggemetode, der fremhæver de komplekse smagsnuancer i bønnerne ved kun at trække de letopløselige dele ud. Især lys- og mellemristede bønner får virkelig lov til at skinne med denne metode. Uanset om du er en hjemmebrygger eller en erfaren barista, er pour over en fantastisk måde at brygge kaffe på, som giver en ren og nuanceret smagsoplevelse.
Guide til Pour Over
Lysristet Pour Over Bønne
De lyse ristninger har en brun farve og en næsten tør overflade, da de har en kortere ristningstid. Denne proces bevarer en lækker syrlighed og giver en let, næsten te-lignende krop. Her får du virkelig mulighed for at smage kaffens naturlige lactoner og de unikke smagsprofiler fra dens oprindelse.
Step by Step brygning
Dosering:
Opskriften kan justeres fra 12g til 30g (eller mere). I denne guide bruger jeg 20g kaffe, da det gør tallene nemme at arbejde med.
Kaffe dossering
1:16 – 1 gram kaffe til 16 gram vand. I dette eksempel er det 20g kaffe til 320g vand.
Bloom:
3x kaffens vægt, vent 30-45 sekunder. I dette eksempel ville du lave en bloom med 60g vand.
brygningen
Efter bloom deler du den resterende mængde brygvand (260g i dette eksempel) op i to hældninger (to gange 130g hældninger i dette eksempel). Hvis jeg øger kaffedoseringen til over 24g, plejer jeg at dele hældningerne op i tre i stedet for to.
Bryggetid:
Jeg bekymrer mig normalt ikke så meget om den samlede bryggetid, så længe den færdige kop smager godt, men alt mellem 2:45-3:30 er fint.
Pour Over tips
“
Jeg starter som regel med en medium til medium fin formalingsgrad, men justerer til en finere eller grovere formalingsgrad alt efter, hvilken kaffe jeg brygger, hvilken bryggemetode jeg bruger, og hvad jeg gerne vil fremhæve i smagen – især når jeg arbejder med lyse ristninger.
Kim Jeppesen
Kaffeekspert, thirdwave.dk
Mellem vasket bønne
Chatbots: 20 g
300 ml.
V60 | 2 pour
3 min.
Lys Anaerobisk bønne
Chatbots: 18 g
300 ml.
Kalita | 1 pour
2 min. 45 sek.
Mellem Carbonic Bønne
Chatbots: 16 g
300 ml.
V60 | 3 pour
3 min. 15 sek.
Læs flere anmeldelser
Hjemmeristere
Vi ser nærmere på populære modeller som den alsidige Behmor, de helt billige popcornmaskiner, og den danske designede Aillio Bullet, der har vundet stor opmærksomhed for sin præcision og brugervenlighed. Læs med, og få indsigt i, hvordan disse ristere kan forvandle din kaffeoplevelse hjemme.
I denne guide kårer vi de bedste caféer, hvor smag, atmosfære og kvalitet er i højsædet. Efter nøje overvejelser og smagstest er det The Artisan, der løber med titlen som den bedste café. Læs med, når vi dykker ned i, hvad der gør denne café til noget helt særligt, og få vores anbefalinger til andre fantastiske caféer, du bør besøge.
Skrevet af
Vores kaffeekspert: Kim Jeppesen
“Med en baggrund som ingeniør brænder Kim også for teknisk innovation inden for moderne kaffemaskiner og udstyr. Han tester og anmelder løbende det nyeste udstyr på markedet og kombinerer sin tekniske indsigt med sin store passion for kaffe.
Redigeret: 23. December 2024
Kaffeekspert | Thirdwave.dk


